Toen ik in 2015 als Hartenvrouw mijn bedrijf als ceremonieel spreker startte had ik geen idee wat er allemaal op mijn pad zou komen. Eén ding wist ik wel: ik wilde ervaren. Vaak vraag ik mezelf af: “Welke wind heeft mij hier weer naartoe gewaaid”. Begin juni belde een koppel mij met de vraag: “Gerda, zou jij onze Houwerij willen verzorgen?”. Ik kende de term niet en vroeg om bedenktijd. “Jullie moeten mij even de tijd gunnen zodat ik me eens verdiep in het ‘fenomeen’ Houwerij. Nu schrijf ik het even in mijn eigen woorden om deze term beter te kunnen duiden. “Een Houwerij is een feestelijk samenzijn van twee mensen, met hun gasten, die hun liefde vieren zonder tussenkomst van pastoor, burgemeester of notaris”. Qua inhoud heeft het veel weg van een trouwceremonie alleen is er geen jawoord en worden er geen aktes getekend en niet per se ringen aangeschoven. Er zijn veel varianten mogelijk maar dit is de strekking van een Houwerij. Ik was óm toen een van de partners zei: “Mijn moeder heeft mij in mijn leven vaak ongelukkig gezien en nu er al zoveel mooie jaren liefde groeit tussen mij en mijn partner wil ik ook dat zij mij op mijn Houwerij gelukkig ziet”. Er was nog een bijzonder gegeven . . . de familie van beide partners had elkaar nog nooit gezien. Het Houwerij-paar stelde iedereen aan elkaar voor en voilà: alle ingrediënten voor een heerlijk samenzijn waarbij de verbondenheid tussen twee families groeide was een feit. En ze leefden nog lang en heel gelukkig.
Trouwseizoen 2024
Wat een trouwseizoen, wat een gezellige bruidsparen, wat een fantastische verhalen over de liefde. Ik kijk er met heel veel plezier op terug en pik er even één verhaal uit. Twee weken voor de grote dag belde een bruid mij met de volgende mededeling: “Over precies 14 dagen vindt het verrassingsfeest plaats dat ik georganiseerd heb voor mijn man vanwege zijn 40ste verjaardag. Nu is mijn vraag: Gerda, ik zou als verrassing ook met hem willen trouwen op die avond. Kán dat?” Mijn eerste gedachte was: waarom niet? “Zeker kan dat, maar je moet het je man wél vertellen, en wel nu direct. Je kunt je man namelijk niet voor een voldongen feit stellen. Hij dient uit vrije wil te handelen. Daarnaast dien je huwelijksaangifte te doen bij de gemeente en dat kan tot uiterlijk 14 dagen vóór de trouwdag, anders neemt de gemeente dit niet in behandeling. Bel me over een uur terug, informeer je man over je snode plannen, dan kijken we daarna samen naar welke stappen er nog gezet moeten worden”. Eén uur later had ik deze zeer daadkrachtige en lieve bruid weer aan de telefoon. Mijn aanstaande man vindt het een geweldig plan! “Dan staat je nog maar één ding te doen: vóór 00.00 uur stuur jij de digitale huwelijksaangifte door naar de gemeente. Daar is niks romantisch aan, gewoon namen en data invullen, legitimatiebewijzen van jullie en de getuigen inscannen en op ‘send’ drukken. Je hebt dus nog 2 uur en 37 min”. Ik stuur jullie nu mijn vragenlijst toe. Jullie beantwoorden al mijn vragen en over twee dagen zitten jullie bij mij aan tafel en gaan wij samen de diepte in. Veertien dagen later stonden tientallen gasten klaar in het huis van de buren. Zij dachten de verrassing te zijn voor de 40steverjaardag van hun vriend. Echter het waren zíj die verrast werden. Zij waren allen getuigen van dit sprookje. De trouwlocatie (hun tuin) zag er magnifiek uit. Dit bruidspaar had alles geregeld in 14 dagen tijd. Er was een videograaf, een fotograaf, een cateraar, een DJ en ik mocht trouwambtenaar zijn. Deze bruid schrok niet van haar eigen dromen, ze gaf er richting aan. Dus weet, ook als je twee weken vóór je trouwdag nog alles moet regelen, inclusief het kopen van je jurk, dat je dat lukt. Het palet van waaruit je kunt kiezen is misschien wat kleiner maar ook dan nog beleef je een trouwdag met alleen maar superlatieven. If you don’t believe in magic, you will never find it. Verwachtingsvol en met veel verlangen kijk ik uit naar het trouwseizoen van 2025.
Intens en intiem
Heel bijzonder was ‘t. Dat ik een liefdesbrief, ooit geschreven door een verliefde jongeman voor zijn mooi meisje, mocht gebruiken voor de huwelijksceremonie. Het mooie meisje was eind september de bruid en zij stemde in. Twee prachtige kinderen van 9 en 6 jaar hielpen mij. Zij spraken ieder ‘dichtwoord’ uit. Het was hilarisch en vertederend tegelijk. Ik kreeg er zelf kippenvel van. Zo ook toen de bruid het stof wegblies van het papier waar haar trouwbelofte op stond geschreven. Dit als symbool dat ze zo lang had moeten wachten op het aanzoek. En dan de bruidegom die tijdens het uitspreken van de trouwbelofte sommige woordjes zacht in haar oor fluisterde . . . want dat was iets tussen hen twee. Ik vind het altijd een voorrecht dat ik zo dichtbij een bruidspaar en hun leven mag komen.
Babyshower
Laat ik eens een onderwerp aansnijden dat ik op afstand en met verbazing waarneem. In dit land hebben de babyshowers en de gender reveals voet aan de grond gekregen. Ik voel een licht inwendig verlangen in mij opkomen om mij daartegen te verzetten. Ik ben geen strijder, geen wereldverbeteraar, ik ga nooit op de barricades. Ik zet me echter wel graag in voor “de terugkeer van het gezonde boerenverstand”.
Wanneer vrouwen zwanger zijn is blijdschap absoluut op z’n plaats. Lieve woorden, uitgesproken of op een kaartje, zouden voldoende gelukwensen mogen zijn voor aanstaande ouders. Echter de laatste jaren wordt er nog voordat een baby geboren is een babyshower gehouden. Lees dit woord in alle rust nog een keer, het staat er echt. Ik lees op internet: “Babyshower organiseren? Zo pak je het aan”. Dit betekent dat er ook al een verdienmodel op is gezet.
Onlangs sprak ik een vriendin wier dochter naar een babyshower was geweest. Ze kon er niet omheen en deed mee aan dit feestgebeuren. Nu komt het. Als decoratie hingen er bij de babyshower als versiering vlaggetjes met de tekst “Happy Pushing”. Deze woorden hoef ik moeders niet uit te leggen. . . . Ooit was ik zelf een happy pusher vlak voor de geboorte van mijn twee dochters. Ik zal u zeggen: ik was vooral happy toen het pushen voorbij was.
Zo is er nog een ander event te vieren alvorens de persweeën zich inzetten: de gender reveal. Ik moest er 7 keer op oefenen voordat ik het woord vloeiend uit mijn mond kreeg. Volgens mij zijn er maar twee opties: een jongen of een meisje.
Lieve mensen, er zijn zo van die dingen die over komen waaien uit Amerika. Bij voornoemde events zou ik willen voorstellen dat we ze allemaal keihard terugblazen om het dáár te laten waar het ooit bedacht is. Willen wij dít integreren in onze cultuur?
Vroeger woonden er in mijn dorp diverse families met een grote kinderschare. Een aantal van 16 of 18 kinderen was niet gemiddeld maar kwam wel voor. Toen was het een hele kunst om al deze kinderen eten te geven en in leven te houden. Als de laatste uit huis was, dán pás had je echt wat te vieren. Dán pás had je reden om vlaggetjes op te hangen en knalconfettie in de lucht te schieten.
Passen deze nieuwigheden bij ons of wordt het ons opgedrongen en worden we er behoeftig in gemaakt? Instagram staat vol van deze activiteiten. Laten we van ‘Insta’ vooral niet de leidraad van ons leven maken.
Als je echt iets voor prille ouders wil betekenen, jaag ze dan, wanneer de baby een half jaar oud is en de mama’s en de papa’s het huilen nader staat dan het lachen, vanwege de slapeloze nachten en de tepelkloven die niet willen genezen, naar een sauna mét overnachting om even op adem te komen. Vergis u niet in mij, ik ben er grote voorstander van om het leven te vieren en hang graag de slingers op. Soms stel ik me toch ook nog wijselijk enkele vragen, wetende dat ik de antwoorden nooit voor een ander mag invullen.
Vrijdag 3 juni klokslag 14.00 uur
Daar loopt ze, met haar vader, door het middenpad, haar toekomstige man tegemoet. Zij draagt de jurk van haar dromen en in het door haarzelf samengestelde boeket zitten zachtroze pioenrozen. Haar aanstaande man wacht haar op met een glans in zijn ogen. Soms is de werkelijkheid mooier dan je dromen.
Daar sta ik dan, als moeder van de bruid, in mijn fluwelen toga. Vandaag mag ik mijn dochter trouwen. Bij het zien van haar voel ik een tinteling onder mijn huid en verlaat een traan mijn ogen.
Ik heb haar mogen baren, haar leren lopen, fietsen en heb haar, samen met haar vader, de grondbeginselen van het leven bijgebracht.
Ik denk aan haar geboorte, haar kinderjaren en aan het loslatingsproces waarin mijn moederrol steeds een andere invulling kreeg. Aanschouwen en vertrouwen. Uiteindelijk ben ik er een kei in geworden.
Natuurlijk krijg ik zo dadelijk een overtuigend JA op de vraag of het hen wel menens is. Zij weten al heel veel jaren dat ze het leven samen aandurven.
Op deze zomerse voorjaarsdag zegeviert de liefde en is er veel om dankbaar voor te zijn. Het gras is vandaag belachelijk groen en wij staan er middenin.
Tegenwind
Op Goede Vrijdag 2022 beginnen Thijs en ik aan de R1-fietstocht Arnhem-Berlijn. Een magnifieke route met de zon mee en de koude noordoostenwind met kracht 3 constant tegen. Dan kun je nog eens laten zien hoe flink je bent.
Tjonge jonge, ik meende dat ik ‘t vloeken verleerd was.
We ploeteren 10 dagen, vaak 8 uur per dag. We kunnen onderweg kiezen uit 3 opties: de bewegwijzering, de fietsapp en de kaart. Steeds nemen we de weg die ons het beste bevalt: de kortste.
Dit jaar is Thijs niet alleen ‘the guide’ maar nu hij de vogelcursus heeft gevolgd ook nog eens ornitholoog. Hij wijst naar de buizerds en boomklevers en hoort de veldleeuwerik en de roodborstjes fluiten. Hij ziet een extra dimensie die ik niet zie.
Ik zie en hoor iets anders fluiten namelijk de fietsers op de e-bikes. Voor het eerst in mijn leven werp ik jaloerse blikken richting mensen op elektrische fietsen die ons, fluitend en met twee vingers in de neus, voorbij ‘vliegen’.
Once you see it, you can’t unsee it.
“Wié ben ik wát aan het bewijzen?” flitst er door mij heen.
Waarom tegendraads en star volhouden dat het niet echt is wanneer je de kilometers niet op een echte fiets maakt?
Ik ben om…… nu Thijs nog want we moeten elkaar wel bij kunnen houden. Een e-bike staat nog lang niet op zijn lijstje. Ik zal hem dus moeten marineren om mijn doel te bereiken. Vrouwen weten direct wat ik daarmee bedoel. Mannen hebben doorgaans niet in de gaten dat ze gemarineerd worden.
Nu eerst maar eens genieten van mijn triomf. Na bijna 800 km. op eigen kracht fietsen sta ik onder de Brandenburger Tor.
Nederweert-Rome
Vele wegen leiden naar Rome en wij kozen een fietstocht die ons twee vakanties zoet hield. Hans Reitsma was met zijn ’trilogie’ onze gids. Zijn fietstocht vanuit Amsterdam naar Rome is 2150 km. lang. Wij hebben deze in 26 dagen op onze boodschappenfietsen volbracht.
In 2019 fietsten we vanuit Nederweert via Eind, Leveroy, Roermond en de Meinweg de grens over dwars door Duitsland naar de Oostenrijkse grens. Op 28 juli 2021 pakten we vanuit Garmisch-Partenkirchen onze fietstocht weer op. Het was een overweldigend avontuur. We fietsten iedere dag tot het lijf z’n grens bereikte. In 2019 waren er 11 dagen nodig om Duitsland te doorkruisen. In 2021 fietsten we in 2 dagen Oostenrijk in en uit en 13 dagen lang gingen de wielen rond in Italië. Italië maakte op mij veel indruk.
Ik genoot daar van de geuren, het andere licht, het rappe taaltje en van de expressie van de Italianen waarvan je niet kunt inschatten of ze boos zijn of je de hemel in prijzen. Ik moest afzien in de Alpen en de venijnige Apennijnen. Ik was gecharmeerd van de vriendelijke relaxte Italianen en heb gevloekt op het slechte wegdek. De Italiaanse wegen hebben veel weg van een kruimelvlaai waar iemand de kruimels al deels van af gegeten heeft. Iedere nacht sliep ik in een andere kribbe. Iedere ochtend was ik verbaasd over het Italiaanse ontbijt dat voornamelijk uit zoet gebak bestaat.
Overal wil ik zijn, nergens wil ik blijven, ik wil verder want achter iedere hoek wacht weer iets nieuws. Leven in het ‘hier en nu’ gaat me beter af nu dit ‘hier en nu’ alleen maar uit superlatieven bestaat.
Op vrijdag de dertiende ‘kuste’ ik in Rome de Heilige Grond. Het was een bijzondere fietstocht die me vooral geleerd heeft dóór te zetten. Ik ben blij dat mijn lijf en mijn fiets mij ter wille zijn geweest. Rome is één museum! Ze moeten mij er morgenvroeg uitduwen.
USB-stick
Ik heb een dagboek waarin mij iedere dag een vraag wordt gesteld. Elke avond schrijf ik een antwoord op in de vorm van een kort vertelseltje. Vragen zoals: Wat heb je vandaag geleerd? Welke afslag had je beter niet kunnen nemen? Wanneer heb je voor ’t laatst hard gelachen? 365 Vragen staan in dit kleine boekje. Iedere dag klim ik even in de pen.
Vandaag staat er één vraag die ik bijzonder uitnodigend vind: ‘Wat is je grootste verlangen’? Ik hoef niet lang na te denken. Mijn grootste verlangen is dat ik het denken van anderen mensen zou kunnen ervaren en dat dit denken vastligt op een USB-stick. Zo heeft ieder dan zijn eigen USB-stick waar zijn denken op geregistreerd wordt. Vóór het slapen gaan trek je jouw USB-stick uit je hoofd en leg je deze op je nachtkastje. Dit betekent dus ook dat je denken dan stopt en je ‘gedachteloos’ de nacht ingaat. Heerlijk, je brein helemaal in ruste. Dat zou toch heerlijk zijn!
De volgende ochtend sluit je de USB-stick weer gewoon aan en komen de gedachten weer op gang. En nu komt ie: Mijn allergrootste verlangen is . . . dat ik de USB-stick van andere mensen in mijn hoofd zou kunnen steken. Ik zou de wereld niet alleen door míjn ‘bril’ zien maar ook door de ogen van de mensen om mij heen. Hoe denkt iemand, hoe duidt iemand gebeurtenissen en hoe ervaart hij deze? Feiten zijn feiten maar we kleuren ons leven vaak bij door de beleving die wij eraan geven.
Ik zou de USB-stick van een topsporter, van een visser, een muzikant, van een politicus, een kunstschilder of een 100 jarige in mijn hoofd willen stoppen. En ja, om veel discussies voor te zijn, ook die van mijn eigen man.
Zo zou ik kunnen ervaren hoe anderen tegen de wereld aan kijken en ik zou hun talenten mogen ervaren. Wat zou dat geweldig zijn. De drive voelen van een topsporter die altijd sneller en beter wil zijn. Of de rust mogen ervaren die ik bij een visser waarneem. Het kunnen bespelen van muziekinstrumenten zonder ook maar enige twijfel over de juiste toonhoogte. De lange adem bezitten van een politicus die vaak overal de schuld van krijgt. Het talent voelen om alles te kunnen tekenen en schilderen wat je ziet. En de levenslessen te kunnen duiden die een 100-jarige heeft opgeslagen. Wat zou dat gaaf zijn, andermans gedachten denken. Dit alles wél met de restrictie dat ik na enkele dagen weer mijn eigen USB-stick terugkrijg. Want je bent wie je denkt te zijn . . .
2020
2020
Nog een laatste keer draai ik me om en kijk ik naar het bizarre afgelopen jaar. Het was het jaar waarin we veel van wat we altijd als vanzelfsprekend vonden, los moesten laten. Een jaar waarin ik me afvroeg wat naast gezondheid, liefde en chocola mijn eerste levensbehoefte is. Ik wist ’t al maar ben er weer eens in bevestigd: ik moet van tijd tot tijd mensen in de ogen kunnen kijken en ‘vel voelen’. Ik gedij goed wanneer ik me tussen de mensen begeef . . . ik ben een sociaal dier.
Het was een jaar met een wonderbaarlijke vermenigvuldiging van De Drie Wijzen uit ’t Oosten. Tjonge jonge, wat waren er veel C-vragen met daarop veel overtuigende en uiteenlopende C-antwoorden. Een warrige tijd waarin we hebben ervaren dat er veel waarheden zijn. We vinden het blijkbaar heel normaal om overal iets van te vinden. Wat is dat toch met die geldingsdrang die steeds heftiger wordt? Een verworven recht of een behoefte van het ego?
In dit jaar bleek nog maar eens hoe rijk maar ook hoe behoeftig we zijn. Met de winkeldeuren op slot kopen we grenzeloos online. Vorige week maakten de bezorgers overuren en brachten op één dag 1,7 miljoen pakjes rond. “Het enige waar wij nog tekort aan lijken te hebben is schaarste” hoorde ik Theo Maassen ooit zeggen.
Met vertrouwen kijk ik ’t nieuwe jaar in de ogen. Ik heb zin in de dagen die in de lucht hangen. Ik hoop ze weer in vrijheid in te kunnen vullen. Zelfbeschikking is een woord dat ik adem. Niemand heeft ooit de intentie gehad dit van me af te pakken. Aanpassen en conformeren waren de lessen die we het afgelopen jaar moesten leren. Iets waar vorige generaties beter in waren dan wij. Iedere generatie leert iets af en iets bij.
Ik wens een 2021 waarin respect en humor het winnen van de geldingsdrang. Hoop ik op een wonder? Wie niet in wonderen gelooft is geen realist.
Doorlopen
Binnenkort ben ik jarig. Tot aan mijn vijftigste levensjaar heb ik mijn verjaardag ieder jaar stevig gevierd. Familie en vrienden vulden op die dag ons huis. Heerlijk vond ik dat. Mijn vijftigste verjaardag heb ik destijds groots gevierd met een vrouwen- en een mannenfeest, los van elkaar. Met vrouwen ging ik aan de wijn en met mannen trok ik de natuur in. Twee prachtige albums met mooie woorden en dito plaatjes herinneren mij aan deze waardevolle uren.
De laatste 7 jaar vier ik mijn verjaardag in stilte, met man en meiden. Raar vind ik het, dat ik niet meer bij de jongeren hoor terwijl ik me van binnen nog heel jong voel. Dit had ik, toen ik jong wás, anders ingeschat. Ik meende namelijk dat de oudjes altíjd al oud waren en dat ík altijd jong zou blijven. Mijn paspoortleeftijd komt niet overeen met mijn gevoelsleeftijd: deze laatste is 35 jaar. Mijn spiegel vertelt me wat anders, dus die negeer ik zoveel als mogelijk.
Ik ben visueel ingesteld en denk in plaatjes.
Ik zie het leven als volgt: wanneer een mens wordt geboren leert hij kruipen en kruipt hij richting een groot podium. Hij kruipt aan de voorzijde de traptreden omhoog. Eenmaal óp dat podium recht hij zijn rug, loopt hij verder en komt hij van tijd tot tijd in de spotlights te staan. Op díe momenten, op dagen van geluk, staat hij vol in het licht. Topmomenten in zijn jeugd, de dag waarop hij zijn lief ontmoet, de dag waarop hij met z’n lief trouwt, de geboorte van zijn kind, de mooie vakanties, de hoogtijdagen uit zijn leven.
We weten ons allemaal de dagen te herinneren waarop we tot bloei kwamen. Ze duren nog steeds voort.
Bij licht hoort schaduw. In ieders leven waait van tijd tot tijd een kwaaie wind.
Er rust echter één verplichting op dat podium: ‘DOORLOPEN!’ Je bent namelijk geneigd te denken dat het leven één oneindige speelplaats is. Maar aan de achterzijde van dat podium wachten wederom traptreden…… omlaag. Die wil je, wanneer je in de bloei van je leven bent nog niet zien.“All things must pass” zong George Harrison. Ik denk dat hij het over díe andere traptreden heeft . . . . die ik voorlopig nog niet in mijn vizier wil krijgen. Ik blijf hunkeren naar nieuwe uitdagingen en ga plannen maken voor nu en ergens in de toekomst, want dat is wat jonge mensen doen!
- 1
- 2
- 3
- …
- 5
- Next Page »